Stres dönemlerinde vücutta artan kortizol ve adrenalin gibi hormonlar ter bezlerinin daha hızlı çalışmasına sebep olur. Dolayısıyla vücudun su kaybı daha fazla olur. Eğer kişi, bu süreçte su tüketimini artırmazsa cilt kuruması kaçınılmaz olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda cildin canlı ve parlak görünmesini sağlayan hyalüronik asit sentezinin azalması da cilt kurumasının en büyük nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Stres dönemlerinde cilt tipine göre kuruma görülebileceği gibi aynı şekilde yağlanma da görülebilir.
Stresin cilt üzerinde bıraktığı etkilerin en büyüğü ise yaşlanma belirtilerinin artması demek mümkündür. Stres dönemlerinde vücutta azalan kortizol sentezi ile kolajen ve hyalüronik asit sentezi de azalmaktadır. Bunun ardından ise cildin kurumasının yanı sıra ince çizgiler oluşmaya başlar, var olan çizgiler ise derinleşir ve kırışıklıklara dönüşür. Stres döneminde bozulan çalışma düzeni ya da uyku düzeni de yaşlanma belirtilerinin karşımıza daha erken çıkmasını etkiler.
Tüm bunların yanı sıra, stresli günlerde nemlendirici kullanmayı ihmal etmek de cilt bariyerinde bozulmaya, ciltte pul pul dökülmelere yol açar ve var olan cilt hastalıklarını tetikler. Stres altında salgılanan kortizol ve adrenalin hormonlarının etkisiyle vücutta görülen inflamasyon yanıtına bağlı olarak sedef hastalığı, egzama, roza, vitiligo, ürtiker gibi pek çok cilt hastalığı stresle alevlenebilir. Bu nedenle cilt bariyerini kuvvetlendirmek ve irritasyonu en aza indirmek için doğru ve yeterli nemlendirici kullanmanızda fayda vardır. Yapılan çalışmalar dermatoloji hastalarının yüzde 30’unda rahatsızlıkların psikolojik bir problemden kaynaklandığını gösteriyor. Aynı zamanda kişinin cildinin kötü durumda olması, cilt hastalıklarının alevlenmesi mevcut stresi daha da artırabiliyor.
Comments