Güneş yanığı, cildin yoğun güneş ışığına maruz kalması sonucu ortaya çıkan, ilgili bölgenin akut iltihaplanması durumuna denir. Açık tenli bireyler ve çocuklar daha kolay yanık ve güneş yanığı riski altındadır. Güneş yanığı geniş bir alanda meydana geldiğinde hayati tehlike oluşturabilecek tehlikeli sistemik etkilere neden olabilir. Bu nedenle açık tenli kişilerin, özellikle çocukların güneşe çıkarken güneş kremi sürmenin yanı sıra şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu ekipman kullanmaları gerekir.
Küçük güneş yanıkları sadece kızarıklığa neden olabilirken, şiddetli güneş yanıkları iyileştikten sonra kabarcıklara ve yara izlerine neden olabilir. Solaryum gibi yapay ışık kaynakları da güneş yanığına neden olabilir. Yanıkların neden olduğu hasar, esas olarak cildin en üst tabakası olan epidermisi etkiler. Bununla birlikte, epidermisin altındaki tabaka olan dermiste de yaralanma ve iltihaplanma meydana gelebilir. Tekrarlanan güneş yanığı cildin daha hızlı yaşlanmasına ve sonunda cilt kanserine neden olabilir.
Güneş yanıklarında, içi su dolu olan kabarcıklı bir görüntü varsa hasta mutlaka cilt uzmanına başvurmalıdır. Cilt uzmanı, yanığın durumuna göre; sistemik kortizon tedavisi, antibiyotik tedavisi, antihistaminik (antialerjik) ilaçlar, iltihap giderici ve ağrı kesici ilaçlar, cildi onaran epitelizan kremler, cilde uygulanan antibakteriyel kremler, cildin nem dengesi için nemlendirici ve losyonlar ile tedavi yöntemleri uygulayabilir. Uygulanan tedavi yanığın duruma göre 5-15 gün arasında tamamlanabilir.
Güneş yanığı yaşamamak için güneşin dik olarak vurduğu saatlerde çıplak tenle güneşte durmamanız gerekir. Hatta bazı durumlarda ince kıyafetler bile bu yanıklara sebebiyet verebilir. Güneş koruyucularınızı ihmal etmemeli, her daim kullanmalısınız.
ZO Skin güneş koruyucularına buraya tıklayarak ulaşabilir, kendinize en uygun güneş koruyucuyu seçebilir ve olumsuz durumlar yaşamak zorunda kalmazsınız.
Comments